Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

"Διαχείριση του δάσους"- "Εξερευνητές στο δάσος" (Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)




Σε αυτή την εργασία συμμετείχαν οι μαθήτριες:
Λιάκου Ευαγγελία
Λίτσα Μαρία
Μανιού Κατερίνα

Παύλου Ευμορφία


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΩΝ

Τα δάση είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή ανθρώπων και ζώων. Αποτελούν πηγή τροφής, φαρμάκων και καθαρού νερού, όπως επίσης και καταφύγιο πολλών ζώων.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι το παρακάνουν και καταστρέφουν αυτούς τους πολύτιμους βιότοπους.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν στα δάση. Τέσσερις από αυτές είναι η υλοτομία, ο τουρισμός, οι αθλητικές και οι ήπιες αγροτικές δραστηριότητες.





Υλοτομία

Η υλοτομία είναι η εκμετάλλευση των δασών για την προμήθεια ξυλείας.

Τα ξύλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως υλικό κατασκευής επίπλων. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται για το κτίσιμο σπιτιών στις πιο υποανάπτυκτες χώρες όπως και για την κατασκευή των κολώνων της ΔΕΗ.

Πριν από κάποια χρόνια, οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε δάση, έκοβαν ξύλα για θέρμανση.

Οι συνέπειες της υλοτομίας επιφέρουν αρκετά προβλήματα όχι μόνο στη ζωή των οργανισμών που ζουν στα δάση λόγω της αλλοίωσης του περιβάλλοντος, αλλά και στην ζωή των ανθρώπων. Ξεκίνησε από πολύ παλιά αν και τότε δεν προκαλούσε ιδιαίτερες ζημιές στο οικοσύστημα σε σχέση με σήμερα όπου κυρίως σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού η υλοτομία γίνεται μια συστηματική δραστηριότητα με σοβαρές συνέπειες.

Παρόλο που η υλοτομία μπορεί να πραγματοποιείται έτσι ώστε να μειώνεται η ζημιά προς το περιβάλλον, το μεγαλύτερο μέρος της, είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικό. Τα προβλήματα ξεκινούν κυρίως όταν έχουμε περιστατικά παράνομης υλοτομίας για προσωπική ή εμπορική χρήση.
Όπως και να έχει, η υλοτομία με αλόγιστο τρόπο είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον.



Τουρισμός

Η τουριστική ανάπτυξη θεωρείται ένας από τους τομείς που μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει αλλά να απογειώσει την οικονομία μίας περιοχής. Η βιομηχανία του τουρισμού είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και αποφέρει μεγάλα έσοδα. Όμως ο τουρισμός και η σχετική οικονομική του ευρωστία εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος. Εκτός από αυτό όμως, ο τουρισμός είναι υπεύθυνος για τη καταστροφή αρκετών δασών.
Συγκεκριμένα, σχεδόν καθημερινά καταστρέφεται ένα δάσος για την κατασκευή μεγάλων, πολυτελών ξενοδοχείων. Το γεγονός αυτό, αποτελεί την κύρια αιτία για την καταστροφή τους.
Επιπλέον, ξέρουμε πως κάθε χρόνο η χώρα μας κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Επισκεπτόμενοι τα διάφορα δάση, αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, βλαβερά για το φυσικό περιβάλλον. Τα δάση αυτά, καταλήγουν να είναι έρημα, χωρίς κανένα ίχνος ζωής καθώς απωθούν με την εμφάνισή τους, τους πιθανούς επισκέπτες.
Ο τουρισμός ευθύνεται και για ορισμένες πυρκαγιές που ξεσπούν στη χώρα μας. Οι τουρίστες, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, προκαλούν πυρκαγιές. Ένα τσιγάρο ή ένα σπίρτο, μπορεί να καταστρέψει και να ερημώσει ένα σημαντικό βιότοπο.
Αποτελέσματα είναι η μείωση του οξυγόνου, που είναι απαραίτητο, η απώλεια προορισμών για αναψυχή και η αλλοίωση της φυσικής ομορφιάς.

Αθλητικές Δραστηριότητες

Ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος αναψυχής είναι η πραγματοποίηση διάφορων αθλητικών δραστηριοτήτων στα δάση.
Μερικά από αυτά είναι η αναρρίχηση, η ορεινή ποδηλασία, η ορεινή πεζοπορία, η ιππασία, το ράφτινγκ, ο προσανατολισμός στο δάσος με πυξίδα και χάρτη, η χιονοδρομία, παιχνίδια δράσης-περιπέτειας στο δάσος, το κυνήγι, η κατασκήνωση κ.α.

Ειδικότερα:

Ποδηλασία: Η ποδηλασία είναι μία από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο δάσος. Συνδυάζεται η φυσική άσκηση με την ψυχική γαλήνη. Οι ειδικές ποδηλατικές διαδρομές δίνουν την δυνατότητα στους ποδηλάτες να επισκεφτούν μακρινές περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η προσέγγιση με ΙΧ. Σε αυτή την δραστηριότητα δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας αλλά υπάρχουν τα εύκολα και τα δύσκολα κομμάτια της διαδρομής που με τη σωστή χρήση του ποδηλάτου ξεπερνιούνται εύκολα. Το Mountain Bike μπορεί να γίνει σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Πολλές φορές ακόμα και σε χιονισμένο τοπίο μία βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να είναι απόλαυση.

Πεζοπορία: Είναι παρόμοια με την ποδηλασία. Καθώς περπατάς, μπορείς να θαυμάσεις την ομορφιά των δασών ενώ, παράλληλα μπορείς να εξερευνήσεις και να απολαύσεις τα κρυμμένα μυστικά του δάσους. Η διαδρομή των μονοπατιών είναι κατάλληλα σχεδιασμένη, ώστε να συνδυάζει θέσεις θέας και χώρους υπαίθριου γεύματος. Σε επιλεγμένα σημεία σε όλο το μήκος των διαδρομών υπάρχει εγκατεστημένη σήμανση, όπου πληροφορούνται οι επισκέπτες είτε για την πορεία του δικτύου είτε για τυχόν ιδιαιτερότητες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Έτσι δίνονται πληροφορίες για τον δασικό πλούτο και την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ικανοποιώντας ταυτόχρονα ψυχαγωγικούς λόγους όσο και εκπαιδευτικούς. Η επιλογή των διαδρομών συνδυάζει την επίσκεψη σε οικισμούς οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν ως αφετηρίες και στους οποίους θα μπορεί να συμμετάσχει ο επισκέπτης σε εναλλακτικές δραστηριότητες.


Ράφτινγκ: Συνδυάζεται η γη με το υγρό στοιχείο, το νερό. Δροσιά, διασκέδαση, περιπέτεια και χαλάρωση. Όλα αυτά μαζί, κρύβονται πίσω από αυτή την εξαίσια αθλητική δραστηριότητα σε περίπτωση που ένα δάσος έχει ποτάμι.

Τεχνητή πίστα αναρρίχησης: Αναρρίχηση χαρακτηρίζεται το σκαρφάλωμα της απόκρημνης πλευράς μιας κορυφής ενός βουνού που γίνεται με πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Στην αναρρίχηση εφαρμόζεται ειδική τεχνική και πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Γίνεται σε τεχνητές πίστες ορισμένων διαστάσεων. Οι πίστες έχουν επίπεδες επιφάνειες, δίεδρα, γωνίες και αρνητικές κλίσεις ενώ υπάρχουν τεχνητά πιασίματα που μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πίστας δυσκολεύοντας τη διαδρομή του αγώνα. Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, όμως στη διαδρομή μπορεί να λειτουργήσει εκπαιδευτικός διάδρομος για νέους φίλους του συγκεκριμένου αθλήματος. Με την αναρρίχηση στο δάσος συνδυάζεται για άλλη μια φορά η άθληση και η απόλαυση της φύσης.

Ήπιες αγροτικές δραστηριότητες

Οι ήπιες αγροτικές δραστηριότητες είναι αυτές που, σε σχέση με άλλες, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και συγκεκριμένα τα δάση.
Μία από αυτές είναι η μελισσοκομία. Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη εκτροφής των μελισσώ. Μπορεί να γίνει κοντά σε δάσος ή μέσα στο δάσος, έτσι ώστε οι μέλισσες να έχουν πρόσβαση εύκολα σε τροφή.
Άλλη δραστηριότητα είναι η συγκομιδή καρπών που προσφέρει το δάσος, όπως βελανίδια, κάστανα, μούρα, φουντούκια κ.ά.
Επιπλέον, το φυλλόχωμα που δημιουργείται στο δάσος είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη λουλουδιών, άρα είναι ένα εμπορεύσιμο προϊόν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.