Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

"ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ" - Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "Βίος και Πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη: 2017- ΕΤΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ



Αναστασιάδης Χαράλαμπος
Ανδρονικίδης Ιάσονας

Ζιάκα Βασιλική

Καράμπινα Ανατολή



     Ο Νίκος Καζαντζάκης, ίσως ο πιο γνωστός διεθνώς νεοέλληνας συγγραφέας, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1883. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και εξακολουθούν να έχουν μεγάλη απήχηση παγκοσμίως. Ο τάφος του βρίσκεται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο των βενετσιάνικων τειχών του Ηρακλείου.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο  του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή,  Νίκο Καζαντζάκη.

    
Αποτελείται από ένα σύνολο κτιρίων και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά σε απόσταση 15 χιλ. από το Ηράκλειο. Η έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.

       Ιδρυτής του είναι ο Γιώργος Ανεμογιάννης, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ένας από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.     

      Στην κατοχή και κυριότητα του Μουσείου βρίσκεται το Αρχείο Νίκου Καζαντζάκη, του οποίου η συγκρότηση ξεκίνησε από τον ιδρυτή του Μουσείου Γιώργο Ανεμογιάννη, το 1976. Το 2005, ο Γιώργος Ανεμογιάννης, με ιδιόγραφη διαθήκη, κληροδότησε στο Μουσείο και το προσωπικό του Αρχείο. Στο Μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του, όλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Παράλληλα λειτουργεί και ιστοσελίδα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για ερευνητές που αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.
     Στο Μουσείο λειτουργεί βιβλιοθήκη για τη εξυπηρέτηση των ερευνητών του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ υλοποιούνται και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την έννοια «μουσείο» και κυρίως με την προσωπικότητα και το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη. 

      Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει κυριολεκτικά γίνει παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα. Καθημερινά φτάνουν επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικός κι επίκαιρος είναι ο λόγος του μεγάλου Κρητικού, οικουμενικού συγγραφέα και στοχαστή.

     



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

      Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στο Ηράκλειο .«…Θα δόσω εφχαρίστως για το Μουσείο …ό,τι πολύτιμο έχω που να σχετίζεται με τη μακρόχρονη, επίπονη πνευματική μου ζωή. Να σωθεί έτσι το κελί, όπου τόσα χρόνια δούλεψε ένας Καστρινός πνευματικός εργάτης…» (επιστολή Ν. Καζαντζάκη προς την ΕΚΙΜ στις 9 Ιανουαρίου 1957).

Άποψη του γραφείου του Νίκου Καζαντζάκη έτσι όπως εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

 Με αυτά τα λόγια ο συγγραφέας του Αλέξη Ζορμπά ανακοίνωσε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών την πρόθεσή του να δωρίσει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προσωπικά του αντικείμενα και αρχειακό υλικό, λίγους μήνες πριν το θάνατο του.

       Η Συλλογή Νίκου Καζαντζάκη περιλαμβάνει το γραφείο του κρητικού συγγραφέα από το σπίτι του στην Αντίμπ της Γαλλίας, με τη βιβλιοθήκη, τα αυθεντικά έπιπλα και τα προσωπικά του  αντικείμενα, χειρόγραφα των έργων του και αρκετές από τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του σε πολλές γλώσσες. Σε ψηφιακές εγκαταστάσεις προβάλλεται πλούσιο αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από ταινίες που βασίστηκαν στα μυθιστορήματα του, όπως ο «Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και ο «Τελευταίος πειρασμός» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε.

Η Βιβλιοθήκη του Νίκου Καζαντζάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
    Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών έχει δημιουργήσει  επίσης στο διαδίκτυο τις Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη που αναρτήθηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 1997, με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα.
Οι Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη απευθύνονται στον επισκέπτη του Ιστορικού Μουσείου, ο οποίος θα θελήσει να περιηγηθεί τις εκθέσεις, να ξεφυλλίσει το άλμπουμ των φωτογραφιών, να δει τα εξώφυλλα των βιβλίων (μαζί με μερικές καταπληκτικές εικονογραφήσεις τους) και ν' ακούσει τη φωνή του συγγραφέα.
Απευθύνονται επίσης στον αναγνώστη της λογοτεχνίας που θα θελήσει να μάθει περισσότερα για το έργο του συγγραφέα και για την απήχησή του στους συγχρόνους του, να ενημερωθεί για τη σημερινή αποτίμηση του έργου αυτού, αλλά και να γίνει κοινωνός των φιλοσοφικών και πολιτικών προβληματισμών του, όπως αποτυπώνονται στις αυτόγραφες επιστολές του προς τους ανθρώπους που αγάπησε.



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

     Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Νίκη Σταύρου], με έδρα την Αθήνα, είναι ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει και διακινεί τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης στην ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα και από το φθινόπωρο του 2011, μέσω του ηλεκτρονικού του βιβλιοπωλείου και σε όλο τον κόσμο. Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Νίκη Σταύρου] λειτουργούν με αυτή την επωνυμία από το 2014, ενώ προηγουμένως έφεραν την ονομασία Εκδόσεις Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου] και παλαιότερα Εκδόσεις Ελένης Ν. Καζαντζάκη.

    Ένας εκδοτικός οίκος αφοσιωμένος αποκλειστικά στην έκδοση των έργων ενός μόνο συγγραφέα αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, ακόμη και για παγκόσμια δεδομένα. Η δημιουργία του εκδοτικού αυτού οίκου ήταν η πραγμάτωση της βούλησης της Ελένης Ν. Καζαντζάκη, προκειμένου να εκδίδονται τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε μια σειρά καλαίσθητων βιβλίων και να είναι πάντοτε διαθέσιμα στο αναγνωστικό κοινό. Χαρακτηριστικό των Εκδόσεων Καζαντζάκη είναι το γεγονός ότι επανεκδίδουν ή ανατυπώνουν αδιαλείπτως τα έργα του Καζαντζάκη, ανεξάρτητα από τη δημοφιλία τους ή την λογοτεχνική τους αξία. Όπως άλλωστε αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων «…πρωταρχικός στόχος δεν είναι το κέρδος αλλά η προαγωγή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη…».


ΠΗΓΕΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.