Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

"Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ" (Εργασία στην Τοπική Ιστορία)


Η πόλη της Κοζάνης είναι φημισμένη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της, που συνεχίζουν αναλλοίωτα τα παλιά έθιμα. Οι "φανοί", οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους , η έντονη σκωπτική διάθεση και η καθολική συμμετοχή στα δρώμενα, είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών.
  Το κύριο χαρακτηριστικό της κοζανίτικης Αποκριάς είναι η αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης. Μια συμμετοχή που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, με τη νεολαία όχι απλώς να συμμετέχει αλλά και να πρωτοστατεί.
  Ο εορτασμός της Αποκριάς της Κοζάνης διαρκεί δώδεκα μέρες: από την Τσικνοπέμπτη έως και το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. Επί δώδεκα ημέρες η Κοζάνη ξεφαντώνει κυριολεκτικά με αποκορύφωμα την «Τρανή την Απουκρά» 
Άντρες, γυναίκες και παιδιά, Κοζανίτες και μη, κάθε ηλικίας στους δρόμους και πίνουν, γελούν, σατιρίζουν , γλεντούν!
Χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης Αποκριάς είναι ο «ΦΑΝΟΣ» το άναμμα δηλαδή φωτιάς σε βωμό στο σταυροδρόμι κάθε γειτονιάς και τα σατιρικά πειράγματα και τραγούδια στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα , που της προσδίδουν την μοναδική της ιδιαιτερότητα και την έχουν κάνει ξακουστή. 
Η δε χρήση του Κοζανίτικου γλωσσικού ιδιώματος, προκαλεί εκπληκτικές ηχητικές εκπλήξεις που ξαφνιάζουν τον επισκέπτη.  
 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Καρναβαλικές γιορτές πρωτοπαρουσιάζονται στη περιοχή γύρω στο 1650, με τη μορφή των “ρογκατζαρίων”, τα οποία διαρκούσαν ένα δωδεκαήμερο.
Η κυριότερη αμφίεση των
Ρογκατζιαρίων στην Κοζάνη ήταν της δυάδας των Κωδωνοφόρων.
Αυτοί πάνω από ψάθινη πανοπλία και θώρακα, κρεμούσαν στα στήθη και στις πλάτες τους κουδούνια και κυπριά ογκωδέστατα. Στο πρόσωπό τους φορούσαν προσωπίδα με μορφή γοργόνας, που προκαλούσε τον τρόμο σ’ όσους την
αντίκρυζαν. Και στο δεξί χέρι κρατούσαν για όπλο ένα δρεπανοειδές σφυρί το (Κλιούγκι). Τους Κωδωνοφόρους συνόδευε μεγάλη παρέα μεταμφιεσμένων. Από τα βαθιά χαράματα της Πρωτοχρονιάς και μέχρι τέλους της λειτουργίας έξω από το Δημαρχείο χτυπούσαν τα κυπροκούδουνά τους δαιμονιωδώς ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώνονταν για να απολαύσουν το θέαμα.
Οι μαθητές: 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΙΟΥΚΑΣ

ΠΑΡΗΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ 
 ΘΑΝΟΣ ΕΓΡΕΣ
 
ΠΗΓΗ:kozanilife.gr
ΠΗΓΗ:diakopes.gr
ΠΗΓΗ:giapraki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.