Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΣΠΗΛΑΙΟ 3/3/2015



Το ΚΠΕ Γρεβενών επισκέφτηκαν στις 3 Μαρτίου οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Κοζάνης στα πλαίσια της υλοποίησης προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Ποτάμια που χωρίζουν – Γεφύρια που ενώνουν» και υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Γκόγκα Ελένη, Χιωτέρη Κατερίνα και Σμυρλή Ιωάννα.


 


Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Ράμμο Γεώργιο για τη γεωμορφολογία του νομού Γρεβενών, τη σημασία του ποταμού Βενέτικου στη βιοποικιλότητα των ορεινών όγκων  αλλά και το ρόλο των πολλών πέτρινων γεφυριών  στην επικοινωνία και τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την αναλυτική παρουσίαση των πετρογέφυρων των Γρεβενών μέσα από ιστορικές πληροφορίες και τεχνικές λεπτομέρειες.


 Στη συνέχεια η ομάδα με συνοδούς από το ΚΠΕ την κ. Ντόνα Ειρήνη και τον κ.  Ράμμο κατευθύνθηκε στο χωριό Σπήλαιο, με σκοπό  να επισκεφθεί το Γεφύρι της Πορτίτσας. Παρόλη την κοπιαστική κατάβαση (… και την ακόμη πιο κοπιαστική ανάβαση)  από το σηματοδοτημένο λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στα ριζά του φαραγγιού και στα νερά του Βενέτικου , οι μαθητές αποζημιώθηκαν πλήρως από τη μοναδική ομορφιά των κατακόρυφων βράχων, του ποταμού και του γεφυριού που ενώνει τις  όχθες του. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες του γεφυριού της Πορτίτσας, οι κίνδυνοι για τον Βενέτικο από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και ασκήσεις προσανατολισμού με χάρτη και φυσικά σημεία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την ομάδα. Και φυσικά η επίσκεψή μας δεν θα ήταν ολοκληρωμένη παρά μόνο με μια στάση… για παγωτό στην πόλη των Γρεβενών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.