Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Keep calm, αλλά μην ψήνεσαι (Άρθρο της Ματίνας Γκούτζιου)

 


Καινούρια μόδα ο λογότυπος KEEP CALM που τον βρίσκεις σε μπλουζάκια, τσάντες, κούπες καφέ, μπρελόκ, σουπλά, θήκες κινητών κι ό,τι άλλο η φαντασία και η επιχειρηματικότητα των κατασκευαστών δημιουργεί. Το ίδιο ευφάνταστα, έξυπνα, αστεία, δροσερά, ακόμα και με πολιτικό, κοινωνικό ή περιβαλλοντικό περιεχόμενο τα μηνύματα. Εκείνο το στέμμα όμως που καπελώνει το μήνυμα δημιουργεί μια αντίφαση με το περιεχόμενο των προοδευτικών, ανατρεπτικών, αντισυστημικών ή έστω και αστείων μηνυμάτων.
Ας δούμε τι συμβολίζει το στέμμα ή κορόνα ή διάδημα ανά τους αιώνες, καθώς και ποιοι είναι αυτοί που το φορούν.
Τι συμβολίζει: Την απόλυτη μοναρχία, τη βασιλεία, τις αυτοκρατορίες, τον ιμπεριαλισμό, τη συσσώρευση πλούτου, την ανισότητα μεταξύ πολιτών και άρχουσας τάξης, την απληστία, τον άκρατο υλισμό, τη ματαιοδοξία, την επιβολή στις μάζες με επιτονισμό της ανωτερότητας των ολίγων μέσα από σχήματα και σύμβολα.
Ποιοι φόρεσαν ή φορούν στέμματα: Βασιλείς και αυτοκράτορες, Μις και Σταρ στα καλλιστεία ομορφιάς, τα καρναβάλια. Θα εστιάσω στους πρώτους, το βίο και την πολιτεία τους. Οι περισσότεροι είναι κληρονόμοι βασιλείς και οι οίκοι τους κατέχουν την εξουσία για αιώνες. Δεν έχει σημασία αν είσαι ικανός ή όχι, στην κληρονομική βασιλεία μπορεί να κυβερνήσει ακόμα και ο ηλίθιος, αρκεί να είναι απόγονος (στην ιστορία υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις). Πολλοί απ' αυτούς κατέλαβαν την εξουσία με άνομα και ανήθικα μέσα, σφάζοντας ακόμα και το ίδιο τους το σόι προκειμένου να εδραιωθούν. Συγχρόνως για οικονομικούς, ιμπεριαλιστικούς λόγους πραγματοποίησαν πολέμους, στους οποίους σφαγιάστηκαν-σκοτώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι. Κανείς απ' αυτούς δεν δούλεψε ποτέ. Ζουν εις βάρος των λαών, τους οποίους και απομυζούν ως παράσιτα. Η ζωή τους χαρακτηρίζεται από χλιδή και ακόρεστη συσσώρευση πλούτου, τα οποία εξασφαλίζουν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που τους δίνει η εξουσία. Είναι υπερφίαλοι, αλαζόνες και η συμπεριφορά τους είναι υβριστική απέναντι στις αξίες και τα ιδανικά.
Από τι υλικά ήταν και εξακολουθούν να είναι κατασκευασμένα τα στέμματα: για να μη μακρηγορώ, όποιο πολύτιμο μέταλλο ή πέτρωμα κι αν σκεφτείς, μέσα είσαι. Η εξόρυξή τους από τις τριτοκοσμικές χώρες γίνεται με συνθήκες δουλείας. Μάλιστα - οποία υποκρισία! - οι ανωτέρω, μεταξύ των άλλων αγαθοεργιών τους, δημιουργούν φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν ως σκλάβοι για να ικανοποιήσουν τα γούστα και τη ματαιοδοξία τους.  Ω! Τι όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος.
Γι' αυτό όσοι εναπομείναντες ιδεολόγοι μακριά από τέτοια σύμβολα. Ε, όχι και να τους κάνουμε την τιμή, ως ανυποψίαστα θύματα να φέρουμε τα αιματηρά τους σύμβολα στα μπλουζάκια μας!
Τα χαριτωμένα και διασκεδαστικά μηνύματα είναι το ίδιο νόστιμα και συνειδητοποιημένα και χωρίς τέτοιες κορόνες.
  
 Ματίνα Γκούτζιου (Φιλολογικές σταγόνες στον ωκεανό)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.